Elinvoima ei ilmene ainoastaan sinnikkyytenä, vaan myös kykynä aloittaa kaikki alusta
F. Scott Fitzgerald
Forssan Suvi-illan historia juontaa vuoteen 1992, jolloin Forssassa ensimmäisen kerran hilppastiin maratonjuoksun merkeissä 153 juoksijan voimin. Siitä lähtien joka vuosi kesäkuussa aktiiviset liikkujat ovat kokoontuneet Suvi-iltaan juoksemaan tai pyöräilemään (välillä myös rullaluistelemaan) joko kuntoilu- tai kilpailumielessä. Lukuun ottamatta vuosia 2020-2021, jolloin koronapandemia ravisutti koko maailman ja aiheutti myös Suvi-illan peruuntumisen kaksi kertaa peräjälkeen.
Tapahtumaorganisaatio oli Suvi-illan isän, päähilppasija Harri Merran, johdolla virittänyt molempina vuosina kaiken valmiiksi, jotta Forssassa päästään perinteisesti monituhatpäisellä joukolla turvallisesti kuntoilemaan.
Erityisesti tänä vuonna 30-v. juhlatapahtuman toteutuminen oli jo aivan oven takana, kunnes peruutus viranomaistaholta saapui vain vajaa kolme viikkoa ennen h-hetkeä. Pettymys oli valtava, sillä takana oli yli kahden vuoden sinnikäs valmistelutyö, joka ikään kuin valui silmänräpäyksessä hukkaan. Kaksivuotiset yhteistyösopimukset olivat katkolla, valmisteluista syntyneitä kuluja ei saatu mitenkään katettua ja tuntui, kuin kaikki pitäisi aloittaa alusta.
Onneksi kaikkea ei kuitenkaan tarvinnut aloittaa ihan alusta. Tapahtumaan ilmoittautuneet olivat lähes kaikki valmiita siirtämään osallistumistaan jälleen vuodella eteenpäin ja Suvi-illan lehden mainostuloilla saatiin osa kertyneistä kuluista peittoon.
Harri oli etsiskellyt itselleen seuraajaa tapahtuman vetäjäksi jo jonkin aikaa ja lokakuussa 2021 otin projektipäällikön mielenkiintoisen haasteen huolellisen harkinnan jälkeen vastaan.
Olen ollut aktiivisesti Forssan Salaman toiminnassa mukana jo lähes 25 vuotta, joten tapahtuma oli minulle entuudestaan tuttu sekä seuran hallituksen kokouksista että itse tapahtumaan osallistuneena juoksijana ja talkoolaisena.
On kuitenkin aivan eri asia tulla tapahtumaan kuntoilemaan tai hoitamaan ennalta tarkasti määritelty talkootehtävä, kuin suunnitella ja organisoida tapahtuma, myydä ja markkinoida sitä, vastata taloudesta ja solmia yhteistyökumppanuuksia sekä johtaa noin 500 vapaaehtoisen joukot ”uuteen nousuun” pitkän hiljaiselon jälkeen. Siinä mielessä tarvitaan innokkuuden ja sinnikkyyden lisäksi kykyä aloittaa kaikki alusta, etenkin kun työkokemukseni on vallan toisenlaisista liikunta-alan tehtävistä.
Onneksi Suvi-illalla on vahva ja positiivinen maine ja paikalliset yritykset ja yhteisöt ovat olleet hienosti tukemassa tapahtumaa myös peruuntumisten aikana.
Ensimmäinen kuukausi tapahtuman peräsimessä onkin osoittanut, että yhteistyökumppanuudet näyttävät pääsääntöisesti jatkuvan myös tuleville vuosille. Tapahtuma on edelleen elinvoimainen ja sillä on merkitystä myös yrityskentän mielestä. Tuohan tapahtuman markkinointiponnistelut näkyvyyttä sekä paikkakunnalle että mukana oleville yhteistyökumppaneille pitkin vuotta ja ympäri Suomea saapuvat pari tuhatta kuntoilijaa elävöittävät katukuvaa ainakin yhtenä päivänä kesässä. Toivottavasti myös ulkopaikkakuntalaisten viipymää seutukunnalla saadaan yhteistuumin vuosi vuodelta kasvatettua.
Suvi-illan tavoitteena on luonnollisesti aktivoida ihmisiä liikkumaan ja näin huolehtimaan terveydestään ja hyvinvoinnistaan. Vaikka kaikki kulminoituu yhteen päivään vuodessa, vaatii eri kuntoilumatkojen onnistunut urakointi kuitenkin itsensä haastamista treenimielessä useiden kuukausien ajan, mielellään läpi vuoden.
Mutta, jotta Suvi-ilta ei profiloituisi pelkästään kilpailijoiden tai ”himoharrastajien” tapahtumaksi, on ohjelmassa myös kaikille suunnattuja matalan kynnyksen matkoja, mm. 5 km lenkki ja 35 km pyöräily.
Asettamalla kuntoilulle tavoitteita – esimerkiksi 10 km juokseminen – motivoimme itseämme viikoittaiseen/päivittäiseen reippailuun ja vaikutamme samalla myös fyysiseen ja psyykkiseen jaksamiseemme. Suvi-ilta tarjoaa oivan paikan mitata kuntoaan ja suorituskykyään tunnelmaltaan erittäin kannustavassa ja iloisessa tapahtumassa. Ja jos uskaltaudumme vielä harrastamaan liikuntaa yhdessä, saa sosiaalinen hyvinvointimmekin ravintoa!
Forssan Suvi-illan perimmäinen tehtävä on toimia varainhankintana seuran ydintoiminnan, erityisesti laadukkaan lasten ja nuorten harrastus- ja kilpailutoiminnan mahdollistamiseksi, aikuisten kuntoliikuntaa unohtamatta. Urheiluseurat tekevät ympäri Suomen vaikuttavaa ja merkityksellistä kasvatustyötä opastaessaan lapsia ja nuoria liikunnalliseen ja terveelliseen elämäntapaan, itsensä kehittämiseen, hyviin käytöstapoihin, jne. Seurassa myös sosiaaliset taidot kehittyvät ja lapset/nuoret pääsevät kehittymään ja toteuttamaan itseään kilpailumielessä, jos niin haluavat. Ja monille tuttu seura voi toimia myös esimerkiksi ensimmäisenä kesätyöpaikkana. Isojen tapahtumien järjestäminen luo myös yhteisöllisyyttä ja tuo seuran eri lajien ihmisiä luonnollisesti yhteen. Näin ollen yritykset, yhdistykset ja kaikki vapaaehtoiset, jotka ovat mukana Suvi-illan onnistuneessa toteuttamisessa, ovat samalla osaltaan mahdollistamassa tämän tärkeän perustoiminnan jatkumista ja kehittymistä.
Yleensä ihmisille on tärkeää kokea tekevänsä merkityksellistä työtä ja tätä iloa olen päässyt jo heti alkutaipaleella Forssan Suvi-illan projektissa tuntemaan. Kiitos jo etukäteen tässä vaiheessa kaikille mukana oleville yhteistyökumppaneille ja vapaaehtoisille arvokkaasta panoksestanne ensi kesän ja tulevien vuosien Suvi-ilta-tapahtumien onnistumiseen. Ilman yritysten tukea ja vahvaa talkoohenkeä ei tällaista isoa tapahtumaa pysty yksikään urheiluseura menestyksekkäästi toteuttamaan.
Korona ei ole vielä poistunut keskuudestamme, mutta uskomme vahvasti, että se ei enää rokotusten myötä ole ensi kesänä Suvi-illan esteenä. Tehdään siis yhdessä välivuosien jälkeen näyttävä Suvi-illan comeback vuonna 2022!
Tervetuloa kaikki sankoin joukoin Forssan Suvi-iltaan la 18.6.2022 hilppasemaan, polkasemaan, talkoilemaan tai kannustamaan!
Pitkäkin matka täytyy aloittaa yhdellä askeleella
Kiinalainen sananlasku
Olli-Pekka Hakala
Suvi-illan projektipäällikkö 2021
Salamalainen vuodesta 1997